Trendovi

Jeste li već čuli za zelene zidove tzv. Green Walls?

Green Touch Design Istra, Hrvatska

Pojavili su se prije 80-ak godina no od nedavno su pravi hit i trend u dizajnu interijera. Iako postoje već desetljećima shvatili smo da malo ljudi zapravo zna o čemu je riječ na spomen jednog od njihovih imena – zeleni zidovi, živi zidovi, okomiti ili vertikalni vrtovi. Prvi ih je osmislio Stanley Hart White, profesor krajobrazne arhitekture na Sveučilištu Illinois, 1938. – stvorio je patent za svoju “arhitektonsku strukturu i sustav s vegetacijom”, ali izum tada zapravo i nije uspio. Danas su živi zidovi ili tzv. Green Walls jedan od najpopularnijih i vrlo živopisnih načina za ugradnju biljaka i zelenila u poluzatvorene i zatvorene prostore te estetski izgledaju iznimno ugodno.

Svakodnevno nas potiču na ekološku osviještenost i bio održivost zbog činjenice da suvremeni razvoj svijeta ostavlja sve veći utjecaj na okoliš i prirodu, a negativne posljedice su sve vidljivije i sve više se osjećaju. Povedeni tom činjenicom bivamo prilično inspirirani da unesemo malo svježine u živote, ali prije svega da ugostimo zelenilo u naše domove i radne prostore. Stoga smo malo istražili Green Walls te njihovu primjenu pri dizajniranju hotela, restorana, barova, trgovačkih centara, ureda ali i prilikom osvježenja hladnih beživotnih zgrada i prostora.

Village Hotel Nottingham

Zelena arhitektura pomiče granice dizajna, umjetno više nije moderno, biljke se više ne pronalaze samo prirodi nego i u uređenju interijera. Mnogobrojni arhitekti i dizajneri odlučuju se baš za ovu značajku prilikom dizajniranja projekata i to s dobrim razlogom. Green Walls imaju potpunu moć transformirati prostore, učiniti ih svježim i privlačnim. Stvaraju atmosferu u kojoj volite provoditi vrijeme – fizički i psihički. Potiču zadovoljstvo prostorom, omogućuju višu razinu koncentracije, smanjuju stres i potiču kreativnost. Traju godinama i lako se postavljaju te jednom kada se ugrade nema potrebe za nekim posebnim održavanjem.

Nopa Restaurant and Grill

Zeleni zidovi smanjuju buku, čiste zrak od prašine i poboljšavaju kvalitetu zraka stabilizacijom razine vlage. U toplijim mjesecima pomažu pri hlađenju zraka što smanjuje potrebu za klima uređajem. Otporni su na promjene temperature i što je najbitnije nisu štetni za zdravlje, naprotiv vrlo su korisni. Predstavljaju 100% prirodne biljke koje nisu žive i zbog toga pripadaju u kategoriju dekorativnih biljaka.

Dizajniraju se prema zahtjevima i željama kupaca: postoje vertikalni zeleni zidovi sa ili bez integriranog navodnjavanja, mahovine, slike koje dišu, mobilni zeleni zidovi, zelene pregrade ili inverznih tegli sa biljem. Bez obzira na to odlučite li postaviti svoj zeleni zid u zatvorenom ili na otvorenom prostoru, morat ćete paziti da odaberete odgovarajući materijal za mjesto na kojem ga mislite postaviti. Na otvorenom prostoru treba voditi računa o prirodnom osvjetljenju i sa kojim prirodnim uvjetima će se suočiti vaš zeleni zid (vjetar, sunce, zagađenje), dok u zatvorenom prostoru morate uzeti u obzir dostupnost prirodnog osvjetljenja i moguću težinu biljaka koju će morati držati potporni zid.

Gardenhouse, Beverly Hills

Biljke nude nove načine razmišljanja i pozitivnog korištenja prirode radi transformiranja prostora u svakom smislu. Možemo to nazvati kao dodir s prirodom unutar našeg urbanog okruženja. Rezultat okruženja zelenim zidom je jasan. Uz njega se osjećamo bolje i sve izgleda ljepše!

Zelene zidove radimo već nekoliko godina. Njihova prednost je što se mogu raditi od vrlo malih dimenzija do dimenzija koje prekrivaju zaista velike površine. Osim uređivanja interijera i eksterijera zeleni zidovi (ili manje zelene dekoracije) mogu biti zanimljiv, upečatljiv i pamtljiv poklon za posebne prilike kao i suvenir gradova poput npr. grba, ukras hotelskih kuća ili tzv. photopoint posebnih evenata koji se može primjenjivati i postavljati više puta. Naši su klijenti pravne i privatne osobe uglavnom iz Hrvatske, ali i stranci i to posebno vlasnici luksuznih vila kod nas. Sami period od dogovora do isporuke te cijena ovise o dimenzijama te biljkama za koje se klijent odluči. Naravno, klijentima pomažemo pri izboru i odluci ovisno o poziciji na koju ga misle postaviti i budžetu kojeg su u mogućnosti izdvojiti te s klijentom ostajemo u kontaktu po pitanju održavanja koje je zapravo vrlo jednostavno i ne zahtjeva nikakva posebna dodatna ulaganja nakon postavljanja, izjavila nam je Luana, Green Touch Design (www.greentouch.hr)

Green Touch Design Istra, Hrvatska

Ako ste i Vi željni okušati se u transformiranju svojeg prostora ili radnog mjesta i imate ga želju učiniti što privlačnijim, ali i zelenijim, razmislite o postavljanju zelenog zida.

Autor: Best of Horeca, Iva Šebetić