Best of HoReCa Trendovi

Cloud Kitchen – restoran bez fizičkog kontakta

Zbog novonastale pandemije Covid-19, ostanak kod kuće i naručivanje online ili telefonski postalo je naša svakodnevnica. Iz toga razloga su brojni ugostitelji i restorani diljem svijeta osmislili održivi koncept koji je pomogao potrošačima da u karanteni uživaju u restoranskoj hrani kod kuće i učinio je manje stresnom za ugostitelje. Koncept se naziva Cloud Kitchen ili virtualna kuhinja i stručnjaci ju predviđaju kao moguću budućnost ugostiteljske industrije.

Cloud Kitchen predstavlja kuhinju u kojoj se priprema hrana koju je moguće dostaviti na kućni prag ili kupac sam može ponijeti svoju narudžbu za van. Uz to postoji i opcija dijeljenja zajedničkog prostora u kojem više od jednog restorana može pripremati hranu i obrađivati ​​narudžbe kupaca te zajednički plaćati operativne troškove. Restorani su zaduženi za pripremu hrane a određene platforme poput Uber Eats, GrubHub, Glovo i Wolt za dostavu hrane.  Jedina razlika između Cloud Kitchen i restorana je ta što u ovome konceptu ne postoji mogućnosti da gosti sjednu i konzumiraju hranu u restoranu. Hrana se priprema i isporučuje na pragu naručitelja a narudžbe se primaju putem poziva ili online platformi za naručivanje. Takve restorane je nemoguće posjetiti i jedini način na koji možete konzumirati njihove proizvode je naručivanje hrane putem određenih platformi.

Uber Eats

Postoji nekoliko modela kuhinja u oblaku, kao što su restorani koji imaju ekskluzivne aplikacije za dostavu, na primjer Uber i Deliveroo. Imaju vlastitu kuhinju i njihovi proizvodi se mogu naručiti isključivo preko njihovih aplikacija. S druge strane postoji neekskluzivni model koji predstavlja spoj nekoliko restorana koji dijele prostor ili restoran koji surađuje sa nekoliko aplikacija za dostavu njihovih proizvoda. Uz to postoji i model mobilnih Cloud Kitchen odnosno restoran na kotačima. Modificirano vozilo koje sadrži ugrađenu opremu za kuhanje (kao što su roštilji, friteze i oprema za hlađenje) i prostor za pohranu hrane i pribora. Mobilne kuhinje omogućuju fleksibilnost u jelovniku i lokaciji, kao i mogućnosti „satelitske“ dostave.

Jolibee Mobile Kitchen, Kanada

Koncept Cloud Kitchen nastao je još 2013. u New Yorku, čak i prije svjetske pandemije, a 2020. je stigao i u Zagreb. Veganski restoran Barcode Mitra2GO služi nevjerojatnu hranu za ponijeti ili za dostavu preko partnerskih aplikacija. Trenutno na svijetu postoji preko 10.000 kuhinja „u oblaku“, a ovaj koncept, koji je 2018. godine vrijedio više od pola milijarde dolara, će prema procjeni do 2026. narasti na 2,63 milijarde.

Restoran Barcode Mitra, Zagreb

https://www.barcodemitra.hr/

Pandemija je dovela do porasta broja Cloud Kitchen koji trenutno predstavlja jedan od najisplativijih načina ostvarivanja profita u ugostiteljstvu.  Ugostitelji ne moraju brinuti o organizaciji gostiju, rasporedu stolova, lokaciji, dekoraciji i slično što dodatno štedi troškove poslovanja. Koncept također zahtjeva manje prostora i osoblja od klasičnog ugostiteljstva odnosno restoranskog posla. Uz to se koriste i nove tehnologije kako bi naručivanje hrane postalo sigurno poput beskontaktnog plaćanja i naručivanja preko aplikacija. Dostavne platforme preuzimaju same marketing restorana i njihovu ponudu stavljaju u svoju aplikaciju te realiziraju narudžbu i isporuku. Ovaj model je koristan za buduće poduzetnike koji imaju strast za kuhanjem ili isporukom svog izvanrednog recepta svijetu, ali nemaju toliko sredstava i znanja za vođenje tradicionalnog restorana.

Što mislite – jesu li „kuhinje u oblaku“ sljedeća velika revolucija u restoranima ili ipak vjerujete u vraćanje „starog normalnog“ i odlaska u restoran te uživanju u ambijentu i hranu?!

 

Autor: Best of Horeca, Iva Šebetić