Gastro Hrvatska

Najbolji fiš je na Istoku: Donosimo popis gdje se može probati najbolji fiš

Kako prenose turistickeprice.hr u svome članku, TasteAtlas, svjetski atlas hrane, objavio je godišnju ljestvicu najboljih tradicionalnih jela na svijetu, a prema kojoj je fiš paprikaš proglašen jednim od 100 najpoznatijih svjetskih jela. Kada tome dodamo kako je to jedino hrvatsko jelo u ovom odabranom krugu možemo reći kako poruka da su “najbolje ribe na istoku” zaista stoji i postoji.

Nakon što ste pročitali ovaj podatak zasigurno planirati krenuli prema istoku probati fiš pa ćemo vam pomoći gdje ih možete pronaći. Od 11 najboljih fiš paprikaša u svijetu 10 se nalazi u Hrvatskoj, od toga 8 u Baranji, 2 u Osijeku

Kušajući fiš paprikaš najbolje možete spoznati baranjsku multikulturalnost u loncu (tj. kotliću). Jezično sačinjeno od njemačkog i mađarskog (Fisch i paprika), sadržajem pak (ako ćemoračunati i prilog) od zapadnjačkog, podunavskog i orijentalnog (tjestenina, riba, paprika), ovo se jelo pokazalo kao općenarodni kulinarski predstavnik, budući da je svaka od baranjskih konfesija i u dane posta trebala nešto prigrist.

Donosimo popis gdje se može probati najbolji fiš:

 1. Citadela, Vardarac
 2. Kovač Čarda, Suza
 3. Slavonska kuća, Osijek
 4. Restoran kormoran, Bilje
 5. Baranjska kuća, Karanac
 6. Didin Konak, Kopačevo
 7. Kod Ruže, Osijek
 8. Restoran i vinarija Josić, Zmajevac
 9. Kod Varge, Bilje
 10. Darócz, Vardarac
 11. Čarda kod Baranjca, osijek

Sve točne lokacije gdje se nalaze spomenuti restorani saznajte OVDJE

TasteAtlas sadrži bazu od više od 10,000 tradicionalnih jela i lokalnih proizvoda iz cijelog svijeta, a top liste najboljih tradicionalnih jela na svijetu su složene na temelju 63,402 priznatih glasova korisnika.

Naslovna fotografija: TasteAtlas

Autor: turistickeprice.hr