Novi “stari” recept stiže sa turistickeprice.hr, koje nam dostavlja u svome članku. Za adventske večeri kod kuće nema ništa boljeg od mirisa svježe pečenog kruha. A kada od ovog tijesta napravite mirisnu masnu pogaču dobili ste savršenu deliciju koja će vam ugrijati zimske dane. Inače ova pogača iznimno je popularna na slavonskoj i srijemskoj trpezi, a uz nju služili su se tradicionalni slavonski specijaliteti kulen, kobasica, slanina ili čvarci. Ovu pogaču nećete rezati, ona se tradicionalno “kida” rukama i to je čar njene slasne konzumacije.
Masna pogača sastojci:
- Glatko brašno 1,00 kg
- Mlijeka 0,25 l
- Vode 0,25 l
- Svježi kvasac 1 kocka
- Šećera 1 žlica
- Soli 0,02 kg
- Masnoće (mast ili margarin) oko 0,25 kg
- Jaja (ovisno o veličini) 2 – 3
- Žumanjaka za premazati pogaču 2
Priprema:
U malo razrijeđenog mlakog mlijeka dodati šećer te izmrvljeni kvasac, pa pustiti sa strane na toplom da nadođe. U posudu staviti većinu brašna. Napraviti udubljenje u koje dodajemo mlaku vodu, jaja, sol, te uskvasli kvasac sa mlijekom. Umiješamo sastojke lagano miješajući u srednje mekano tijesto. Tako umiješeno tijesto prekrit kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom da se diže (kvasa) oko 45 minuta. Tvrdu mast dobro izraditi dok ne dobije kremast izgled. Dasku za razvlačenje dobro pobrašniti, pa na nju istresti nadošlo tijesto i razviti ga na debljinu prsta.
Tako razvijeno tijesto premazati trećinom masti te ga preklopiti tri puta, razvaljati oklagijom pa ponoviti preklapanje te pustiti tijesto da se odmori i digne 10 – tak min. Ovaj postupak ponoviti još dva puta s mazanjem masti te potom raditi oblike koje želimo. Staviti u podmazanu tepsiju i pustiti da se odmara oko 45 min.
U zagrijanu pećnicu na 250 °C stavljamo lisnatu pogaču poprskanu vodom da se prvih 5 min peče na 250 °C, a potom još 15 min na 200 °C, odnosno dok ne dobije lijepu zlatnu boju. Temperaturu pećnice prilagođavamo izgledu i obliku pogače pomalo smanjujući ju, a peče se ukupno oko 45 min. Prije kraja pečenja na 5 min može se pogača premazati sa razrađenim žumanjcima kako bi dobila rumenu boju. Pečenu pogaču poželjno je u isključenoj pećnici i ostaviti još 5 minuta. Nakon toga izvaditi iz pećnice, poprskati hladnom vodom te umotati u veliku kuhinjsku krpu ili stolnjak da se upari. Ohlađena pogača se kida na komade, rijetko reže.
Vinska preporuka: Graševina, Vina Papak
Izvor: Gastro umjetnost Srijema i Slavonije, TZ VSŽ
Foto: Sanja Mijac
Autor: turistickeprice.hr