Događanja

Forum zagrebačkih ugostitelja 2020. donio ključne zahtjeve za stabilnost sektora tijekom pandemije i dugoročnu održivost

Udruženje ugostitelja Zagreb na svom je prvom virtualnom Forumu po prvi puta za istim stolom okupilo sve predstavnike poslodavaca u sektoru ugostiteljstva i donijelo jedinstvene zahtjeve za održavanje sektora i dugoročno pozicioniranje Zagreba. 

Udruženje ugostitelja Zagreb u listopadu je u Hotelu Dubrovnik održalo svoje centralno godišnje okupljanje – prvi virtualni Forum zagrebačkih ugostitelja koji je okupio preko 20 govornika, domaćih i međunarodnih stručnjaka iz sfere turizma, ugostiteljstva, ljudskih resursa, medija. Time su zagrebački ugostitelji još jednom pokazali prilagodbu na nove pandemijske uvjete, želju da prate trendove i budu, kako krilatica Foruma kaže, Ugostitelji sa srcem. Zauvijek.

Na Forumu su se našli relevantni sudionici iz javnog i privatnog sektora, kao i predstavnici svih udruženja poslodavaca u ugostiteljstvu po prvi puta na istom mjestu u isto vrijeme – Hrvatska obrtnička komora, Hrvatska gospodarska komora, Obrtnička komora Zagreb, Hrvatska udruga poslodavaca, Udruga glas poduzetnika, Nacionalna udruga ugostitelja, Udruga ugostitelja Kvarnera i Istre, a sve kako bi došli do ključnih zaključaka i zahtjeva te osigurali stabilnost zagrebačkog ugostiteljstva.

Domaćin Foruma Franz Letica, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb povodom Foruma je izjavio: „Izuzetno sam ponosan što smo danas na jednom mjestu okupili predstavnike javnog i privatnog sektora; među kojima su i predstavnici svih udruženja poslodavaca u ugostiteljstvu. Sa svima smo intenzivno surađivali u jednom od najtežih perioda za ugostitelje. Danas mogu reći da smo pokazali zajedništvo, želju za očuvanjem radnih mjesta, kontinuiteta poslovanja, izvrsnosti, uz neupitno pridržavanje svim mjerama koje osiguravaju zdravlje svim našim sugrađanima. U suradnji s Vladom RH i Gradom Zagrebom, koji je pokazao izuzetno razumijevanje, ispunili smo velik dio naših zahtjeva dok su nam glavni ciljevi za nadolazeći period osigurati snižavanje stope PDV-a na kavu, pivo, vino i bezalkoholna pića u ugostiteljstvu, kao i otvaranje kreditnih linija za likvidnost i investicije. Važno je napomenuti kako tražimo ono što je uspješno implementirano u zemljama u okruženju te isto želimo vratiti zajednici dugoročnim ulaganjem u otvaranje radnih mjesta i podizanjem kvalitete usluge. Sve to pridonijet će i što skorijem novom turističkom uzletu Grada Zagreba.“

Obzirom da je suradnja ugostitelja sa Stožerom civilne zaštite RH izuzetno važna, javnosti su se na konferenciji za medije obratili i doc. dr. sc. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kao i dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

Forum je imao međunarodnu dimenziju s javljanjima uspješnih kolega iz turizma i ugostiteljstva iz Europe i svijeta. Iako raspršeni diljem svijeta, s različitim volumenima podrške od svojih vladajućih struktura, svi imaju jednaku želju – raditi. Iako svi bilježe velike padove, generalni optimizam postoji te se nadaju konkretnijem oporavku na proljeće.

Autor: Best of Horeca, Nikolina Frklić

Najnovije